

Στις σύγχρονες κατασκευές εγκαθίστανται όλο και περισσότερα συστήματα ελέγχου και ενδείξεων, για να ικανοποιηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές απαιτήσεις. Με βάση τις κλασικές τεχνικές εγκαταστάσεων τα διάφορα ηλεκτρολογικά συστήματα φωτισμού, κλιματισμού κ.α. έχουν τα δικά τους ξεχωριστά κυκλώματα και για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να αποκτήσουν λογική χρειάζονται πολύπλοκες καλωδιώσεις και εξαρτήματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει δύσκολο σχεδιασμό, ελάχιστες δυνατότητες αλλαγών ή επεκτάσεων, δύσκολη συντήρηση και μειωμένη ασφάλεια.
Το ΕΙΒ είναι ένα "έξυπνο" και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και βασίζεται στην εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Μπορεί να εγκατασταθεί σε μεγάλα κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία ή επιχειρήσεις, όπως επίσης και σε σπίτια. Ο στόχος του είναι να εξασφαλίσει τον αυτόματο έλεγχο λειτουργιών, όπως σήμανση, φωτισμός, θέρμανση κ.α., κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτές να εξαρτώνται λογικά μεταξύ τους και να αποτελούν ένα "έξυπνο" σύστημα.
H κεντρική ιδέα είναι ότι με ένα απλό ζεύγος καλωδίων δημιουργείται ο δίαυλος επικοινωνίας της εγκατάστασης. Όλα τα ηλεκτρολογικά στοιχεία της εγκατάστασης (διακόπτες, αισθητήρες, ηλεκτρικοί καταναλωτές κ.α.) συνδέονται και επικοινωνούν με αντίστοιχα εξαρτήματα EIB κατά μήκος του ζεύγους καλωδίων σύνδεσης. Η συσχέτιση των λειτουργιών τους γίνεται πλέον με προγραμματισμό, με τη βοήθεια προσωπικού υπολογιστή και με ειδικό λογισμικό.
Για παράδειγμα, σε μια τυπική εγκατάσταση ΕΙΒ σ' ένα κτίριο μεγάλης επιχείρησης, υπάρχει δυνατότητα αυτόματης αυξομείωσης της έντασης του ηλεκτρικού φωτισμού, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φυσικού φωτισμού (πρωί, απόγευμα, βράδυ), έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Είναι δυνατόν επίσης, με βάση διάφορους αισθητήρες που ανιχνεύουν την ύπαρξη ή όχι ανθρώπων σε διάφορες θέσεις, να γίνεται τοπικός έλεγχος ενέργειας (διακοπή θέρμανσης , φωτισμού, κλιματισμού). Κατά τον έλεγχο θερμοκρασίας, μπορεί να ληφθεί υπόψη το άνοιγμα κάποιας πόρτας ή παραθύρου. Αλλαγές των λειτουργικών απαιτήσεων του χώρου μπορούν να γίνουν γρήγορα εύκολα και απλά, αλλάζοντας τον προγραμματισμό των κατάλληλων εξαρτημάτων ΕΙΒ.
Εγκαταστάσεις με συστήματα ΕΙΒ έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για:
προσαρμογή των συνθηκών λειτουργίας σύμφωνα με τις τρέχουσες φυσικές συνθήκες.
ευελιξία σε πιθανές μελλοντικές αλλαγές με χαμηλό κόστος.
πολυπλοκότητα των λειτουργικών σεναρίων.
του κόστους λειτουργίας ως αποτέλεσμα της εξυπνότερης διαχείρισης ενέργειας.
δυνατότητες τοπικών τηλεχειρισμών με υπέρυθρες ακτίνες.
κεντρικό έλεγχο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και.
επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα συστήματα, μέσω τηλεφωνικού δικτύου.
Κλασική ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμου Εγκατάσταση με την τεχνική ΕΙΒ
Στο κύκλωμα επικοινωνίας ΕΙΒ συνδέονται τα εξής εξαρτήματα :
Προγραμματιζόμενα εξαρτήματα, όπως αισθητήρες ή μονάδες εισόδου (διακόπτες, αισθητήρες φωτισμού, αισθητήρες θερμοκρασίας, ανιχνευτές κίνησης κ.ά.) και ενεργοποιητές ή μονάδες εξόδου (ψηφιακές έξοδοι, ρελέ, αναλογικοί ρυθμιστές κ.ά.). Αυτά ονομάζονται συνδρομητές-bus.
Μη προγραμματιζόμενα εξαρτήματα, όπως τροφοδοτικά, πηνία, κλέμμες κ.α. τα οποία ονομάζονται συσκευές-bus.